Vyšší výživová hodnota a méně toxinů v zelenině pěstované ekologicky. Ve studii provedené Carlem Liefertem v roce 2014 se uvádí, že zelenina a ostatní plodiny, které pocházejí z ekologického hospodářství, mají menší výskyt pesticidů. Mají také 69% vyšší obsah antioxidantů a více výživy než plodiny ošetřovány chemickými hnojivy a pesticidy. Poměr těžkých kovů, jako kadmium, rtuť a olovo, byl o 50% nižší v organických plodinách. Podotýkáme, že studie pochází z Anglie.
Vyšší výživová hodnota a méně toxinů v Ekologicky pěstované zelenině
Jak bylo uvedeno v britském deníku The Journal, v studii provedené Carlem Liefertem, profesorem ekologie na Newcastle University, který zkoumal až 343 vzorků. Jedná se o: „Nejrozsáhlejší analýzu obsahu živin v organicky pěstované zelenině oproti konvenčně pěstovaným produktům,“ píše deník The Journal.
Předchozí britská studie, provedená v roce 2009, která došla k nejasnému závěru, že je pouze malý rozdíl mezi organicky pěstovanými a konvenčně pěstovanými plodinami, obsahovala pouze 46 vzorků. Studie zjistila, že BIO ovoce, zelenina a obiloviny, a jídla z nich vyrobená, obsahují jeden- až dvakrát více antioxidantů než komerčně pěstované plodiny a jídla z nich.
To je dobrá zpráva! My doufáme, že jednoho dne vznikne i studie, která dokáže, že obsah živin v ekologicky pěstované zelenině, je přímo závislý na kvalitě půdy, na níž se pěstují plodiny. To jen dokazuje, že není rozdíl pouze v chuti, ale také ve výživových hodnotách plodiny.
Na první pohled se může zdát, že jablko z chemicky ošetřeného sadu vypadá stejně, někdy dokonce i lépe, než jablko z ekologického hospodářství. Nicméně, když člověk ochutná plod, zjistí co se nachází uvnitř.