Kompostování, jak na to. Jak si vytvořit kvalitní kompost?
Co je kompost?
Kompost považujeme za hnojivo. Je to v podstatě organický odpad (domácí zbytky ovoce, zeleniny, rostlinné odpady, zbytky kávy, skořápky z vajíček). Nemusíte už odvážet sesbírané listí či posečený trávník. Vše můžete zakomponovat do vašeho domácího kompostu.
Jak začít?
Také jste si nyní řekli sami pro sebe, že by nebylo vůbec špatné začít kompostovat však? Pojďme na to pěkně po pořádku. Krok za krokem.
Možná se vám to může zdát jako něco velice komplikované, avšak opak je pravdou. Kde je vůle, tam je i cesta.
Na začátek je potřeba si vybrat nebo vyrobit svůj vlastní kompostér, čili nádobu, do které tento odpad budeme ukládat. Jelikož jsme ekologičtí, tak jménem Ekočloveka vám doporučuji dřevěnou ohradu vyřezanou ze dřeva, ale fantazii se meze nekladou. Samozřejmě můžete sáhnout i po klasickém plastovém, ale ten nám nezapadá do ekologické zahrádky.
Klidně si ho umístíte kousek od domu do stínu, popřípadě za keř.
Kompostování postaru
- Když máte vytvořen kompostér, tak na jeho spodek lze uložit větve – snažte se udělat silnější vrstvu.
- Můžete začít ukládat materiál. Pokud sem budete přidávat zbytky potravin z kuchyně (odpad z ovoce a zeleniny) snažte se ho doplnit pak stejným množstvím hnědé části (kartony, kotouče z toaletního papíru …)
- Všechno pěkně rozprostřete. Můžete přidat vápno. Vápno vám slouží pro úpravu pH vody.
- Vápno není schopno mumifikoval, a tak vám nejlepší humus vznikne na vápenného podkladu.
- Kompost se začne tvořit na spodní straně směrem nahoru.
- Když máte k dispozici materiál ze zahrady doplňte si ho tam.
- Po půl roce se můžete podívat v jakém stavu je váš kompost. Na zrání můžeme použít také urychlovače, jako např. Vermifit A.
- Zralý kompost odeberte a buď ho pužijte nebo odložte někam jinam a použijte později.
Kompostování ponovu
Kompostování ponovu nebo vermikompost. V rámci moderního kompostování použijeme kalifornské žížaly. Odpad z kuchyně a zahrady promění na výživný humus. Avšak dejte si pozor, které potraviny z kuchyně jim poskytnete. Zeleninka, slupky z ovoce, podrcené vaječné skořápky nebo kávové usazeniny jsou dobrou volbou.
- Stačí nám menší speciální nádoba.
- Vhodné i do bytu.
- Netřeba mnoho údržby.
- Ideální teplota je okolo 19 ° C.
- A na závěr dbejte na to, aby tekutina, nazývaná také dážďovkový čaj, měla kam odtékat. Později ji můžete použít na přihnojení rostlinek.
Ekohumus a kompostování
Mulč a humus jsou nejlepšími kamarády. Humus tvořen organickými složkami může však někomu smrdět a i nepěkně vypadat. Právě tehdy nastupuje na scénu mulč. Ochotně nám humus resp. kompost zakryje a zkrášlí.
Proč právě VermiVital/Vermihumus?
Vermihumus je výsledkem metabolických procesů, které probíhají v trávicím traktu kalifornských žížal. Tento typ ekologického hnojiva je vyroben řízeným procesem kompostování látek obsahujících rozložitelné organické látky a rostlinné živiny.
VermiVital je vynikající přípravek na přihnojování rajčat, paprik a výborný na revitalizaci půdy.
Produkt je dostupný na našem e-shopu.